Mi a méhpempő
Mi a méhpempő?
A méhpempő a dolgozó méhek vajszínű garatmirigy-váladéka, a „méhek teje", állagában hasonlít a sűrített tejre. Ezzel táplálkoznak a fiatal méhek életük első három napján, valamint a méhkirálynő, aki biztosítja az egész méhkolónia fennmaradását.
A méhpempő a következő anyagokat tartalmazza: 67% víz, 12,5% fehérje, 11% egyszerű cukrok, 5% zsírsavak, ásványok, enzimek, pro-hormonok, antibiotikus hatású anyagok, esszenciális aminosavak.
A B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5 – elterjedt stressz oldó vitamin, B6, B7, B8, B9 – folsav, B12) igen magas koncentrációban találhatók meg a méhpempőben, ez a szint magasabb, mint a közismerten jó B-vitamin forrás sörélesztőben. Gazdag az alábbi ásványi anyagokban is: kálium, kalcium, nátrium, cink, vas, réz, mangán.
A méhpempő fontos természetes forrása az acetilkolin nevű idegi ingerületátvivő anyagnak, valamint a 10-HDA savnak (antibakteriális, gombaölő és vírusölő hatóanyag), amely erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen, és segíti a szabad gyökök eltávolítását.